Festival Stare trte 2007 v Avstraliji

Festival Stare trte 2007 v Avstraliji

Festival Stare trte 2007 v Avstraliji

Spet je tu, avstralska jesen namreč – čas mosta in vonja pečenih kostanjev …Po meglenem in rahlo oblačnem jutru so sončni žarki osvetili pravljične prizore  toplih barv jeseni hribovja, ki ga imenujemo Blue Hills of Dandenongs – Modri hribčki Dandenonga, kjer se začne razprostirati razsežno vinogradniško področje Yarra Valley…in prav tu je dobila svoj novi dom potomka mariborske Stare trte. (Elica Rizmal – 14 aprila 2006) 
1.april 2007 je za bil za slovensko skupnost v državi Viktoriji in naše avstralske prijatelje še posebej pomemben dan, saj smo tokrat prvič slavili že tradicionalni Festival Stare trte v Avstraliji v času avstralske jeseni, v času trgatve.
Leta 1999, smo po ideji iniciatorjev in koordinatorjev projekta Statre trte v Avstraliji, Elice in Vinka Rizmala, predali cepič mariborske Stare trte, darilo mesta Maribora in takratnega župana gospoda Borisa Soviča, občini Yarra Ranges in takratnemu županu občine Yarra Ranges gospodu Davidu Hodgetu. Zaradi strogih avstralskih karantenskih predpisov je cepič Stare trte najprej preživel dve leti v karanteni in leta 2001 smo mladiko mariborske Stare trte izročili takratni županji gospe Di Moore. V imenu občine je trto na svečanosti, ko smo proslavljali deseto obletnico samostojne Slovenije, sprejel takratni podžupan in danasnji MP James Melino. Septembra 2001 smo eden od poslanih potomk, posadili na posestvu McWilliams Lillydale Vineyards, ki je prevzela odgovornost, da bo za občino Yarra Ranges skrbno negovala darilo mesta Maribor .
Od takrat  vsako leto tradicionalno praznujemo Festival Stare trte pod imenom Yarra Ranges Old Vine Cultural Festival. Festival je pridobival na popularnosti in mladika Stare trte je v teh letih zrasla v zdravo trto, na katero smo ponosni vsi avstralski Slovenci.
Da bo praznovanje čimbolj po naši slovenski tradiciji, smo sklenili, da prestavimo čas Festivala Stare trte v čas avstralske trgatve. Tako smo letos prvič slavili tradicionalni festival v jesenskem času in si s tem pridobili izkušnje za Festival State trte v letu 2008, ko bomo imeli prvo uradno trgatev potomke mariborske Stare trte vAvstraliji.
Organizatorju festivala SAATCE – Slovensko avstralski agenciji za poslovno in kulturno izmanjavo, je tokrat priskočilo na pomoc pri organiziranju festivala Cerkveno in kulturno sredisce v Kewu. Tako je kuhinjo na dan festivala prevzela njena mladinska folklorna skupina ISKRA. Družine in prijatelji plesne skupine so pod vodstvom Anite Fistrič odlično izpeljali zahtevno nalogo in okoli 500 obiskovalcev je bilo zelo zadovoljnih s celotno postrežbo. Pijačo je na dan festivala, kot v prejšnjih letih, tudi tokrat prevzela vinarna McWilliams Lillydale Vineyards.
Festivala so se udeležili tudi vodilni predstavniki mnogih slovensko – avstralskih organizacij v državi Viktoriji. Društva iz oddaljenih krajev pa so organizirala za svoje člane avtobusne prevoze. K dobri izvedbi festivala so doprinesli tudi mediji: mesečnik Misli, radijski postaji SBS in 3ZZZ ter mnoge organizacije in posamezniki.
V uradnem delu kulturnega programa programa je nastopilo veliko nadarjenih članov slovenske skupnosti. Program je zelo veselo in duhovito vodil Andrej Fistrič, nastopali pa so plesna skupina ISKRA, Mathew Bratina, Mellisa Fistrič, Zalika Rizmal, Kris Rizmal, Lea Fistrič, Ana Tegelj, Helen Trinnick in Vinko Rizmal. Za razpoloženje in ples je poskrbel zelo vesel melbournski ansambel  Alpine Cocktail.
Po odpetih himnah smo prebrali nagovore drzavnega sekretarja za Slovence po svetu Zorka Pelikana, župana MO Maribor gospoda Franca Kanglerja, župana obcine Yarra Ranges gospoda Tima Hennana in castnega konzula za drzavo NSW  gospoda Alfreda Breznika.

Z enominutnim molkom in besedami o njenem pomembnem delu za avstralsko slovensko skupnost in v svetu, smo se poklonili spominu na soiniciatorko projekta Stara trta, dolgoletno kulturno, socialno in radijsko delavko Elico Rizmal. Čas festivala sovpada s prvo obletnico njene tragične smrti, ko nas je na velikonočno nedeljo leta 2006 po končanem radijskem programu se zadnjič pozdravila in nas le nekaj ur zatem zaradi posledic prometne nesreče tako nenadoma zapustila.

 

Festival Stare trte 2007, je ponovno potrdil pomembnost obstoja tovrstnih aktivnosti, saj je privabil rojake in rojakinje, da so v tako velikem številu prišli iz bližnjih in oddaljenih krajev. Razpoloženje vseh prisotnih je bilo res na višku, kar samo potrdi, da so za avstralske Slovence tovrstna srečanja zelo pomembna, istočasno pa tudi bogatijo in širijo slovensko – avstralsko sodelovanje in ogromno prispevajo k promociji Slovenije slovenske tradicije in kulture v svetu.
Za presenečenje je poskrbel skrbnik Stare trte gospod Max McWilliams, saj je vsem gostom dal v pokušino “stamperček” vina avstralske Stare trte letnika 2006. Upamo, da bo narava širokosrčna in da bo leta 2008 na prvi uradni trgatvi potomka Stare trte  v Avstraliji zelo dobro in kvalitetno rodila.
 

Kot je ze najavljeno, se v letu 2008 pripravljamo na pomembno  prireditev, to je prvo uradno trgatev Stare trte v Avstraliji. Ker leta 2008 Slovenija prevzame odgovorno nalogo v Evropski Uniji, je tudi na nas, da v daljni Avstraliji leto 2008 kar se da opazno promocijsko popestrimo. Projekt Stare trte je po svoji popularnosti in promocijskih možnostih v Avstraliji ena najpomembnejših manifestacij za širjenje avstralsko – slovenskih odnosov in globljega povezovanja naših rojakov v Avstraliji. Zato se moramo že sedaj lotiti priprav in dogovarjanj, da bo leto 2008 kar se da uspešno.
Tudi tokrat so festival finančno podprli Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu RS in avstralska podjetnika slovenskega rodu Franc in Marija Vodušek. 

 
 Vabilu so se odzvali tudi kulturni referenti bližnjih občin in mest in predstavniki Glasbenega združenja občine Yarra Ranges. Svoje mnenje o slovenskem festivalu Stare trte sta podala gosta koordinatorja Bev McAlister in Richard Mitchell v svojem zahvalnem pismu:

 

 

From: Dandenong Ranges Music Council
To: Vinko Rizmal – SAATCE
Subject: Old Vine Festival
 
Hello Vinko,    
 
Thank you for a wonderful day  of music, dance, food  and friendship. Murray and I really enjoyed ourselves and appreciated all the good work which goes into the organisation and presentation of such an event . I was really impressed by the youth involvement in the dance, music and welcome to guests. It’s great to see families and young people proudly celebrating their culture.
I liked the way Australia  was acknowledged through out the day through the singing of the national anthems and by the compere.
He did a great job and so did the band of musicians.
Thank you for the opportunity to share this lovely day.
 
Best regards .
Bev McAlister OAM
Dandenong Ranges Music Council Inc.
Community Music Centre
Upwey High School
PO Box 430
Belgrave 3160
www.drmc.org.au
 
 
 
Australian Slovenian Agency
for Trading and Cultural Exchange
3 Church Street,
Kallista   3791  VIC
Attention:  Vinko Rizmal       
Dear Vinko,
Yarra Ranges Old Vine Cultural Festival celebration, 2007
 
It was a pleasure to attend the celebration of the Old Vine on the 1st of April.
A superb cultural and community event for the whole family, it was also a great opportunity to meet cultural representatives from the Eastern Region.  There is no doubt that all who attended had a wonderful time.
The McWilliams setting in Seville was perfect.  We were welcomed with the offer of a “taste” of the first hand-made wine from the vine, as explained later by Max McWilliam.  The spectacular spread of food and cakes created and served by the Slovenian community, was a delightful way to begin the day, accompanied of course, by a nice bottle of Sauvignon Blanc from the McWilliams cellar door.
The entertainment provided a great balance between traditional dance music (expertly performed – encouraging ALL to dance) and a formal line up of performances.   The “medley” of traditional dances and the songs performed by the young Slovienian group, was thoroughly entertaining.  There was a wonderful sense of comedy and of culture through the whole presentation.
Of course, the most moving experience for all who attended was the tribute to your late wife Eli, performed by yourself and your children – incredible.  The development of this festival is a credit to you both.
Vinko, it was an honour to attend this wonderful day.  I congratulate you on the success of the Old Vine and look forward to receiving my invitation next year!
Yours sincerely,
Richard Mitchell

Coordinator- Knox City Community Arts Centrž

 

Vesel slovenski pozdrav in nasvidenje prihodnje leto na prvi uradni trgatvi Stare trte v Avstraliji
 
Vinko Rizmal
SAATCE – Koordinator projektov
Yarra Ranges – Melbourne AUS
www.oldvine.info