Yarra Ranges Old Vine Cultural Festival 2008

1st Official Harvesting of Descendants of  Modra Kavčina in Australia

 

Zaključno poročilo o uspešni trgatvi avstralske potomke mariborske najstarejše trte na svetu.

Prva uradna trgatev potomke mariborske Stare trte v Avstraliji  je tudi posvečena predsedovanju Slovenije  Evropski Uniji in 50-letnici obdobja masovnega priseljevanja slovenskih rojakov v Avstralijo.

 

Spet je tu, avstralska jesen namreč – čas mošta in vonja pečenih kostanjev ( Elica 2006) …tako sem začel s pisanjem članka v poročilu o Festivalu Stare trte za leto 2007, ko smo prvič, v času avstralske  trgatve slavili festival v Avstraliji posajene mladike najstarejše trte na našem planetu. Od leta 2001 do 2006, smo namreč proslavljali obletnico v Avstraliji posajene potomke najstarejše trte na svetu pomladi, v pomladnem v času posaditve mladike Stare trte. Zaradi vedno obilnejše letine in tudi na željo mnogih rojakov, sem v dogovoru z Vinarno McWilliams  festival prestavil v jesenski čas – čas avstralske trgatve.

Na predlog iniciatorjev in koordinatorjev projekta Stare trte v Avstraliji, Elice in Vinka Rizmala, je bil leta 1999 cepič mariborske je Stare trte, darilo mesta Maribora in takratnega župana gospoda Borisa Soviča, podarjen občini Yarra Ranges in takratnemu županu gospodu Davidu Hodgetu. Zaradi strogih avstralskih karantenskih predpisov je cepič najprej preživel dve leti v karanteni in leta 2001 je bila mladika izročena takratni županji gospe Di Moore. Na proslavitvi 10 obletnice samostojne Slovenije  junija 2001je mladiko sprejel takratni podžupan in sedanji minister za šport, James Melino, septembra istega leta pa je bila na predlog občine slavnostno posajena na posestvu McWilliams Lillydale Vineyards, katerega osebje je prevzelo skrbstvo nad podarjeno trto in se zavezalo, da jo bo za občino Yarra Ranges strokovno in odgovorno negovala.

Kot organizator tega tradicionalnega festivala (SAATCE – Slovensko avstralska agencija za poslovno in kulturno izmenjavo) sem tudi tokrat zaupal odgovornost priprave in serviranje hrane, mladinski plesni skupini ISKRA iz Cerkvenega in kulturnega središča v Kewu, ki je s pomočjo družinskih članov in zunanjih prijateljev, tako kot že leta 2007, tudi letos odlično izpeljala to zadolžitev. Draga Gelt in Helen Trinnick sta s svojo ekipo res garali in pod nadzorom Leah Fistric,  pripravile odlično hrano. s tem svojim trudom zagotovili naši slovenski folklorni mladinski plesni skupini dodatna finančna sredstva za njihove vedno bolj kvalitetne nastope. Vsem sodelujočim želim ob tej priložnosti čestitati za njihovo prizadevnost, saj so s svojim trudom zagotovili naši Slovenski folklorni mladinski plesni skupini finančna sredstva za njihove vedno bolj kvalitetne nastope. Pijačo je tako kot v prejšnjih letih tudi v prejšnjih letih tudi tokrat preskrbela Vinarna McWilliams.

Festivala so se udeležili odpravnik poslov RS gospod Gregor Kozovinc, predstavnik občine Yarra Ranges, svetovalec, Noel Cliff in večina vodilnih predstavnikov slovensko – avstralskih organizacij v državi Viktoriji in NSW.  Slovenska društva  St Albans,  Jadran,  Geelong in Cerkveno in kulturno središče Kew, pa so zaradi oddaljenosti za svoje člane organizirali avtobusne prevoze. K uspešnosti festivala so veliko doprinesli tudi avstralski mediji: Mesečnik Misli, radijski delavci Tanja Smrdel z SBS radija in Meta Lenarcic s sodelavci z radijske postaje 3ZZZ  ter mnoge organizacije in posamezniki. Program je duhovito vodil Andrew Fistrič.
Za popestritev kulturnega programa in za plesno zabavo, je poskrbela mariborska glasbena skupina  PLATIN – Simon Gomilšek, Diana Lečnik in Božo Madvešček. V kulturnem programu se nam je predstavila folklorna skupina ISKRA, sodelovali pa so še Zalika Rizmal, Leah Fistric, Melissa Fistric  in Kris Rizmal. V uradnem delu programa nas je pozdravil odpravnik poslov RS, gospod Kozovinc, in nam prebral nagovor gospoda Janeza Janse, predsednika vlade RS. Prebrali smo tudi pozdravne besede župana MOM, gospoda Franca Kanglerja, bivšega župana MOM in sedanjega ambasadorja RS v Izraelu, gospoda Borisa Soviča, in pozdravne besede predsednika komisije za Slovence po svetu v Državnem zboru, gospoda Janeza Krambergerja. Predstavnik občine Yarra Ranges gospod Noel Cliff je barvito podal svoje poglede na projekt Stare trte v Avstraliji in izrazil zadovoljstvo in spoštovanje do dejstva, da smo za nov dom mladike Stare trte v Avstraliji izbrali občino Yarra Ranges.

Največja atrakcija festivala je bil protokol prvega obiranja grozdja. Akreditirano skupino bralcev je vodil  Darko Postruzin in med “brače” zbral rojake, same proizvajalce vin sicer samo za “”lastne potrebe” in za zalaganje svojih prijateljev. Najprej so  morali zapriseči pred županom, da bodo z grozdjem lepo ravnali, ga med obiranjem ne bodo jedli in razdajali ali med nabrano mešali kakšne tuje divje sorte grozdja. Andrew Fistric  v njihovi prisegi ni dopustil nobenih možnosti za nepravilnosti pri obiranju in vodenju evidence – vse kar se bo nabralo, ko korektno evidentirano. Tako so se nam v majicah glavnega medijskega pokrovitelja Slovenskega Tednika kot braci predstavili: vodja bračev Darko Postruzin in brači Peter Belec, Janez Kohek, Dušan Novak in Derry Meddison. Razpoloženje vseh prisotnih je bilo na višku, kar samo potrdi, da so za avstralske Slovence tovrstna srečanja zelo pomembna, istočasno pa tudi bogatijo in sirijo slovensko – avstralsko sodelovanje in ogromno prispevajo k promociji Slovenije, slovenske tradicije in kulture v svetu.

Pri branju in sortiranju grozdja je sodeloval tudi županov zastopnik Noel Cliff in užival, ko je dve uri gnetil in z rokami čistil grozde žametne črnine. Seveda je bilo grozdja se več, saj so si mnogi kar na hitro na svojo roko pograbili po kak grozd, še sreča, da je lastnik vinarne naredil brajde, tako da grozdje ne bi bilo lahko dostopno “ljudem in ptičem”.
In končen rezultat: nabrali so 121.5 kg sortiranega grozdja in ga se veliko razdelili pokušanja zeljnim obiskovalcem. Samo zmleto grozdje je nato po protokolu Stare trte županov predstavnik zaupal glavnemu vinarju Maxu McWilliamsu, s tem da takoj, ko bo grozdje sprešano, preda poročilo o količini in kvaliteti naprešanega vina županu občine.

Pred  koncem festivala smo ob sami trti posadili vrtnico v spomin na Elico Rizmal, soiniciatorko projekta Stara trta, ki je aprila 2006 izgubila življenje v prometni nesreči in tako se je tragično končala življenjska pot Elice Slovenke, kulturne delavke z velikim srcem in s prešernim nasmehom.

Tudi tokrat so festival finančno podprli Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu RS, medijsko pokroviteljstvo je zelo aktivno prevzel Slovenski Tednik in na oglas so se pozitivno odzvali v Sloveniji Mobitel in Lestro Ledinek ter v Avstraliji avstralska podjetnika slovenskega rodu Franc in Marija Vodusek.

Za Slovenijo in za vse nas smo tako tudi na tej strani sveta v tem pomembnem letu veliko doprinesli k prepoznavnosti in promociji Slovenije v svetu in sigurno veliko naredili za poglabljanje slovensko avstralskega sodelovanja na gospodarsko kulturnem področju.

Dejstvo, da se je na festivalu zbralo sigurno vsaj 600 ljudi priča, da je Yarra Ranges slovensko avstralski kulturni festival za vse nas velikega pomena z lepo bodočnostjo.

Še enkrat se vsem, ki ste kakorkoli podprli naša prizadevanja, iskreno zahvaljujem in vas istočasno vabim  k sodelovanju tudi v bodoče.

Vinko Rizmal – Koordinator projektov

 

Authorised by – SAATCE  – Australian Slovenian Agency for Trading and Cultural Exchang